Raja Yoga Temel Bilgiler

Raja Yoga Temel Bilgilerİlkay Tuna Aksoy 07 Kasım 2024

Yoga bir felsefe ya da din değildir. Yoga bir metottur. Kendinle buluşabilmek için uygulanan metot. Yoga Sutraların İ.Ö. 5000 yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. Eski Hindistan’ da Yoga Pratiği kutsal ve gizli yapıldığı için, tapınaklarda öğretmenden (Guru) öğrenciye anlatılarak uygulanıyordu. İ.Ö. 4. Yüzyılda Patanjali tarafından yazıldığı düşünülen Yoga Sutralar, Yoga öğretisinin temellerini oluşturduğu gibi, kendini keşfetme yolculuğunda olan kişiler için muhteşem bilgiler içermektedir. Yaklaşık binlerce yıldır uygulandıkça birçok ilim ve bilim adamı tarafından geliştirilmiş ve günümüzde hala gelişmeye devam etmektedir. Yoga Bilimi, varoluşu iki temel olarak inceler. Bir yandan somut (madde) bir yanda da soyut (manevi). Yogini, öncelikle zihni yükselterek ayırt edici varoluş bilgisine erişmeli, bu bilgi sayesinde nitelikleri ayırt edebilmeli, Pratik yaptıkça ustalaşmalıdır. Madde ve enerji üzerinde kontrol kabiliyetini arttırmalı ve bu sayede kendi bedenini ve ruhunu katmanlarına ayırarak anlamaya ve onu sınırlandıran her şeyden kurtulmaya çalışmalıdır. Kişi ciddi bir disiplin ve kararlılık ile tüm basamakları pratik ettiğinde değişimi ve dönüşümü kavrayarak, hedefe ulaşabilir.

RAJA YOGA BASAMAKLARI:

1- YAMALAR : Beş Geri Çekilme (Evrensel Ahlak Kuralları)

• AHİMSA : Şiddet uygulamama ve hiçbir canlıyı incitmeme vaadi.

• ASTEYA : Çalmama vaadi.

• SATYA : Doğruluk vaadi

• APERİGRAHA : Açgözlü olmamama ve Sahiplenmeme vaadi

• BRAHMACHARYA : Kendini kontrol etme vaadi. Cinsel perhiz gibi…

2- NİYAMALAR : Beş Gözlem (Öz Denetim)

• SAUCHA: İç ve dış temizlik. (Beden / Beslenme, Zihin / Öfke ve stres duyguları ve olumsuz düşüncelerden arınma)

• SANTOSHA: Yaşamdan hoşnutluk hali

• TAPAS: Hayatınızı öz disiplinle iyileştirmek için tutkuyu temsil eder. Bu daha iyi bir hayat yaşamanız için motivasyonu sağlar.

• SVADHYAYA: Bedeninizi ve zihninizi inceleyerek kendinizi içten dışa tanımanızı, kim olduğunuzu keşfetmeyi ve kendinizi kabul etmeyi öğretir.

• İSHVARA PRANİDHANA: Kendinizi yaratıcıya teslim etmeyi ve daha yüksek bir amaca adamak olarak yorumlanabilir.

3- ASANA: Asana, stüdyolarda ve yoga eğitimleri kapsamında göreceğiniz fiziksel pratiklerdir. Esneme, duruş ve nefes üçlemelerinden oluşur. Asana, hayati organlarınızı iyileştirmek, detoks yapmak ve dolaşımınızı artırmak için gerekli kanı alma çalışmalarını kapsar. Bununla birlikte asanalar, stresi ve olumsuz duyguları azaltır. Bedeninizi geliştirdikçe kendinize olan güveniniz ve öz tatmin duygunuz da artar. Zihnin yükselmesi ve zihindeki karanlık odaların aydınlanabilmesi ancak Asana pratiklerinde ustalaştıkça gerçekleşir. Zihnin oyunlarından arınmanın ve gerçek olana, öz olana ulaşmanın başka bir yolu yoktur.

4 PRANAYAMA: Bu basamak, nefesinizin kontrolüne odaklanır. Farklı teknikler ile dolaşımı, kalp sağlığını, zihinsel ve ruhsal sağlığı iyileştirebilmek için yogadaki önemli adımlardandır. Pranayama, nefes çalışmaları ile güçlü bir zihin ve içsel yolculuk deneyimi sunar. Enerji ve Asanaların buluştuğu kilit mekanizmadır. İç içe geçmiş olarak düşünülebilir. Fiziksel bedeninizi algılamaya ve enerji bedenini keşfetmeye başlarsınız. Zihin ve beden arasındaki kodları çözmeye yarayan bu teknikler, fiziksel sağlığımızı en iyi haline dönüştürürken aynı zamanda da ruh sağlığımızı iyileştirmeye yardımcı olacak zihin modifikasyonlarından kurtulmamızı sağlar. Bu aşama tamamlanmadan meditasyonda ince obje görülemez. Asana gerçekleşirken aslında enerji bedenini hissetmeye başlarız. Kontrol yeteneğini geliştirmek için Asanaları tamamlamak gerekir.

5 PRATYAHARA: Bazen şehrin gürültüsünden, iş veya özel hayatınızdaki stresten, hayat mücadelesinden, hayatın durmayan trafiğinden bunalırsınız ve her şeyden uzaklaşmak istersiniz ya; işte Pratyahara tam olarak bunu yapar. Pratyahara, içsel yolculuğunuzda ihtiyaç duyduğunuz dinlenmeyi sağlayan duyuların geri çekilmesi halidir. Dokunmak, duymak, hissetmek ve zevk duyularınızın her birine ayrı ayrı odaklanır ve geliştirir. Pratyahara ile enerjinizi yeniler ve anın farkındalığına ulaşırsınız. Fiziksel bedeni kontrol ettiğinde ve enerji bedeni ile uyum başladığında ilerlemeyi sağlayan yüksek konsantrasyon durumudur. Nefesin kaba halinden öz halini görebilmek için bölünmez bir konsantrasyon halidir. Öz formu ile baş başa kalabilmek için bu yüksek konsantrasyonu sağlamak gerekir. Devamlı pratik ile ulaşılabilir.

6 DHARANA: Pratyahara’yı Dharana takip eder, “konsantrasyon” olarak tercüme edebiliriz. Pratyahara ve Dharana birleştirildiğinde, içsel yolculuğunuzda muhteşem deneyimler yaşayacağınız, zihinsel ve ruhsal olarak iyileşmede ileri düzeylere ulaşacağınız bir noktaya gelirsiniz.

7 DHYANA: Dhyana; Asana, Pranayama, Pratyahara ve Dharana üzerine inşa edilen ve tam konsantrasyona ulaştığınız adımdır. Bu seviyeye ulaşmayı başaranlar, ruhsal yükselişin, zihin ve duygu kontrolünün, öz-bilgi edinmenin deneyimini yaşarlar. Gerçekte kim olduğunuzu anlamak, gücünüzü keşfetmek, geleceği net görmek için kilit noktaları kazandırır.

8 SAMADHİ: Yoga uygulamalarınızın en yüksek noktasına ulaştığınız aşamaya hoş geldiniz. Samadhi aşamasında; bilinçli özgürlüğe ve farkındalığa yükseldiğinizi hissedeceksiniz. Bu aşama, yogadan gelen doğal yükselişi açığa çıkarır.

Yukarıda kısaca bahsetmiş olduğumuz yoganın 8 basamak, aslında güzel ve pozitif bir yaşama adım atmanın yollarıdır. Bu bütünsel uygulamalar günümüzde sağlık alanlarında bile tedavi ve iyileşme yöntemlerinde kullanılmaktadır. Tüm bu basamaklar, insanın öz benliğine ulaşmasını ve zekânın bilinç ile aynı seviyeye gelmesini sağlar. Bu sayede özel hayatımız, çalışma hayatımız düzene girer. Kişi potansiyelini görme, kullanma ve yönetme becerisi geliştirir. İnsan zihni açılmamış ve kullanılmayan milyonlarca beceriye sahipken, ne yazık ki onları keşfetmeden, dünyadaki yolculuğu son bulur. Raja yoga, bedenimizi, zihnimizi kullanmayı ve hayatın her aşamasında sağlıklı bir ruh ve beden bütünlüğü ile yaşamamızı sağlar. Bu antik öğreti, sana kim olduğunu keşfetmende yardımcı olacak en iyi öğretmendir. Herkesin bu eşsiz deneyimi tatması dileğiyle…

Namaste